Parsa-kurpitsarisotto (2 hengen annos)
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 iso tai 2 pientä sipulia
- 130 g risottoriisiä (carnaroli- tai arborioriisiä)
- 1 dl kuivaa valkoviiniä tai puolen sitruunan mehu
- 130 g kurpitsan sisusta
- tuoretta timjamia pari oksaa
- noin 5 dl kasvislientä (tai vettä + liemikuutio)
- 6 tankoa vihreää parsaa
- 1-2 rkl voita
- noin 50 g parmesanjuustoa
- suolaa
- mustapippuria
Tee esivalmistelut. Hienonna sipuli. Kuori kurpitsa ja kuutioi sen sisus noin sentin kokoisiksi kuutioiksi. Katkaise parsoista kuivat tyvet pois parsatankoa taittamalla ja pilko varret noin sentin pätkiksi, jätä kuitenkin nuput kokonaisiksi. Raasta parmesanjuusto ja riivi timjaminoksista irti lehdet.
Kuumenna kasvisliemi toisessa kattilassa ja pidä valmistuksen ajan kiehuvana, niin ettei liemen lisäily katkaise risoton kiehumista.
Kuumenna kattilassa tai suuressa paistinpannussa öljy ja kuullota siinä sipulia kunnes pehmeää mutta ei ruskistunutta. Lisää sipulin sekaan riisi ja paista keskilämmöllä noin 3 minuuttia koko ajan sekoitellen. Kaada joukkoon viini tai purista riisille sitruunan mehu, jos et käytä viiniä. Sekoittele minuutin ajan ja lisää sitten kurpitsakuutiot sekä timjami. Lisää pari kauhallista kasvislientä toisesta kattilasta ja kypsennä koko ajan sekoitellen. Aina kun entinen liemi on imeytynyt, lisää taas kauhallinen kerrallaan uutta lientä.
Noin 10 minuuttia kypsennyksen alusta lisää parsat risottoon. Sen jälkeen jatka kypsennystä sekoitellen ja lientä lisäten, kunnes riisi on kypsää, lajikkeesta riippuen 15-18 minuuttia kokonaisuudessaan. Kun riisi on kypsää ja kurpitsa pehmennyt, nosta pois levyltä ja lisää sekaan voita ja parmesanraaste. Sekoittele minuutin verran jotta risottoon tulee kermainen koostumus voin ja juuston sulaessa. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla ja tarjoile heti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti