Pages

Tulinen tomaattiriisi



Sekä muunnoksensa minttuinen tomaattiriisi. Nämä ovat lisäkkeitä, jotka sopivat monen kanssa, ja joiden kanssa melko tylsätkin ruokalajit kuten jotkut paistetut tofuviipaleet tai ei kovin huolella maustetut pavut maistuvat hyvältä. Eräs sekasyöjätuttuni sanoo että jopa tympeät kaupan lihapullat menevät alas riittävästi maustetun tulisen tomaattiriisin kaverina! Sopivat toki paremmillekin ruoille lisukkeeksi.

Riisin vaatima nestemäärä vaihtelee riisilajeittain, joten kannattaa katsoa suositusmäärät käytetyn riisilajin pakkauksesta, eikä sittenkään lisätä koko nestemäärää kerralla, koska myös tomaatista tulee kosteutta. Ruoan on tarkoitus jäädä kosteaksi, mutta nestettä ei saisi lainehtia irtonaisena vaan sen tulisi imeytyä riisiin keittoaikana.

Tulinen tomaattiriisi

2 annosta

  • 1,5 dl riisiä
  • 3 dl kasvislientä tai vettä + vähän yli puolet kasvis-Fondi Cupista tai liemikuutiosta
  • sipuli hienonnettuna
  • 2-3 valkosipulin kynttä ohuina viipaleina
  • 1/2 sitruunan mehu
  • noin 300 g tomaattimurskaa (pienempi tölkki tai 3/4 normikokoisesta)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2-4 kuivattua kokonaista chiliä, tai 1/2-1 tl cayennepippuria, tai tuore chilipalko
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • reilusti mustapippuria myllystä
  • (suolaa, jos loppuvaiheen maistamisen perusteella liemestä ei ole tullut sitä tarpeeksi)
Hauduta sipulia ja valkosipulia öljyssä, kunnes ovat läpikuultavia. Lisää murskattu kuivattu chili ( tai cayenne tai tuore chili) ja kääntele hetki että maku irtoaa öljyyn. Lisää riisi ja sekoita muutama minuutti, niin että se saa makua sipuleista ja chilistä.

Lisää puristettu sitruunamehu, kuivattu timjami, reilusti mustapippuria ja murskattu tomaatti. Kypsennä viitisen minuuttia, minkä jälkeen lisää 2/3 kasvisliemestä  tai vedestä (ja liemivalmiste jos käytit vettä). Kypsennä välillä pohjaa myöten sekoitellen niin kauan kuin riisin pakkauksessa lukee, esim. jollain perus Risella pitkäjyväisellä 10 minuuttia. Kypsennyksen loppuvaiheessa lisää vettä tai kasvislientä tarpeen mukaan, niin ettei riisi pääse kuivahtamaan.

Maista, ja tarvittaessa lisää cayennepippuria, tulista chilikastiketta (esim. mulla on aina Poppamiehen Tuli ja leimausta tai Naga Jolokiaa jääkaapissa viimeistelytarkoituksiin) tai suolaa tai vähän sitruunamehua tai öljyä, sen mukaan mitä maku tuntuu kaipaavan. Itse laitan usein ainakin pienen lorauksen oliiviöljyä ja vähän puristettua sitruunaa.

Variaatio: Minttuinen tomaattiriisi

Jätä chilit pois ja lisää ohjeen timjamin sijasta 1 tl kuivattua minttua. 

Arkipäivällinen: tulista tomaattiriisiä, paistettua Jalotofun valmismarinoitua tofua sekä parsakaalia, joka on ensin keitetty ja sitten paistettu valkosipulilla maustetussa oliiviöljyssä.

Tatiana

Chilipäinen vegeruokabloggaaja

2 kommenttia:

  1. Mistä tuollaisia kuivattuja kokonaisia chilejä saa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isommista tavarataloista yleensä saa, esim. Santa Marian Piri piri on hyvää: http://www2.santamariaworld.com/fi/kaikki-tuotteet/mausteet/piri-piri/ Myös esim. Ruohonjuuresta saa usein Sonnentor-merkkisiä kokonaisia kuivattuja vahvoja chilejä, ja monesta muustakin verkkokaupasta.

      Jos noita ei ole, kannattaa mieluummin korvata kuivamausteista cayennenpippurilla kuin chilijauheella, koska ne Suomessa tavallisissa ketjukaupoissa myytävät chilijauheet on yleensä aika olemattoman makuisia, joskus jopa pahvimaisen tylsiä.

      Poista