Pages

Sitruunainen munakoisorisotto

Risotot perinteiseen italialaiseen tyyliin eivät loppujen lopuksi ole vaikeita ruokia, kunhan ennen kypsennystä valmistelee kaiken valmiiksi, niin että riisin kypsennysaikana saa rauhassa vaan sekoitella ja lisäillä kasvislientä ja muita aineita. Risotot ovat yleensä miedon makuisia ruokia, joten "valitettavasti" liemen maulla on paljon merkitystä. Siksi itse usein teen risottoja lähinnä viikonloppuna, jolloin on aikaa tehdä kasvisliemi itse, sellaisista aineksista jotka sen kertaisen risoton makuun sopivat. Mutta toki pikaversioita liemivalmisteliemeenkin voi tehdä.



Sitruunainen munakoisorisotto (2 hengen annos)

Liemeen:
  • 1 iso porkkana tai 2 pientä
  • pala selleriä
  • sipuli
  • laakerinlehti
  • persiljaa
  • 2 kynttä valkosipulia
  • nippu timjamia
  • 4 dl vettä
Itse risottoon:

  • 1 keskikokoinen munakoiso
  • 100 g risottoriisiä (carnaroli- tai arborioriisiä)
  • pieni sipuli
  • valkosipulin kynsi
  • 0,7 dl oliiviöljyä
  • 0,6 dl valkoviiniä (voi korvata 1/2 sitruunan mehu puristettuna + vettä)
  • sitruuna
  • 10 g voita
  • 30 g parmesanjuustoa
  • basilikanlehtiä
  • merisuolaa
  • mustapippuria
Valmista ensin liemi. Kuori kasvikset ja pilko isohkoiksi paloiksi. Revi tai leikkaa yrtit reiluiksi pätkiksi, ei tarvitse hienontaa. Laita kattilaan 4 dl vettä, lisää kasvispalat, yrtit ja laakerinlehti. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla 25-30 minuuttia. Älä lisää suolaa, koska suola estää makujen irtoamisen liemiveteen. Ajan kuluttua loppuun siivilöi liemestä pois kasvikset ja yrtit ja palauta liemi kattilaan, jossa sitä voi pitää lämpimänä kun risottoa valmistetaan.

Liemen valmistuessa voi valmistella munakoison. Pilko munakoiso noin 1,5 cm kuutioiksi. Paista sekoitellen reilussa oliiviöljymäärässä paistinpannulla kunnes palat ovat kypsiä (viitisen minuuttia). Munakoisokuutiot saavat jäähtyä ennen risoton valmistusta.

Valmistele risottoon tulevat aineet. Punnitse riisi valmiiksi sopivaan astiaan. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Laita mitta-astiaan tai lasiin valkoviini tai sitruunamehu+vesi. Raasta reilun puolen sitruunan kuori ja jätä sisus jäljelle puristettavaksi mehuksi. Raasta parmesanjuusto ja leikkaa voista sopiva pala odottamaan.

Laita pari ruokalusikallista öljyä raskaspohjaiseen kattilaan, ja lisää siihen sipulit ja valkosipulit kun öljy on lämmennyt. Sekoittele kolmisen minuuttia, kunnes sipuli on läpikuultavaa ja pehmeää. Lisää riisi sipulien sekaan, ja sekoittele pari minuuttia niin että öljy tarttuu riisiin joka puolelle. Lisää viini tai sitruunamehu-vesiseos ja sekoittele kunnes riisi on imenyt nesteen. 

Ala lisäillä kuumaa kasvislientä vähän kerrallaan, 0,5-1 dl kerrallaan on hyvä määrä. Sekoittele koko ajan ettei riisi tartu pohjaan, ja lisää kasvislientä aina kun riisi on imenyt aiemman nesteen, kunnes riisi on kypsää (riisistä riippuen 13-17 minuuttia, pakkauksessa kerrotaan kypsennysaika). 

Ota kattila pois lämmöltä, ja lisää riisin sekaan puolet raastetusta sitruunankuoresta, puolen sitruunan puristettu mehu, paistetut munakoisokuutiot, voi, suurin osa parmesanraasteesta sekä vajaa puoli teelusikallista tai maun mukaan suolaa. Sekoita hyvin ja anna levätä muutaman minuutin. Sekoita, maista ja lisää mustapippuria ja jos suolaa on liian vähän, myös sitä. 

Laita valmis risotto lautasille ja koristele annokset jäljelle jääneellä parmesanraasteella, revityillä basilikanlehdillä ja lopulla sitruunankuoriraasteella. 





Tatiana

Chilipäinen vegeruokabloggaaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti