Pages

Oliiviöljyperunat

Oma lempitapani nauttia perunoita. Myös talvinen vanhaperuna saa hyvän maun reilussa oliiviöljyssä paistamisesta. Toisin kuin perinteisissä suomalaisissa paistetuissa perunoissa, tässä perunoita ei keitetä ennen paistamista, vaan raa'at perunaviipaleet paistetaan erittäin kuumassa oliiviöljyssä hieman ruskistuneiksi ja rapeiksi.

Joskus sanotaan, että paistettaessa öljyn maulla ei ole väliä, minkä vuoksi voisi käyttää vähän huonompiakin laatuja, mutta kun paistetaan niin miedon makuista ainetta kuin peruna, niin öljyn maku todella vaikuttaa lopputulokseen. Itse tykkään käyttää yleensä kreetalaista Memmas Knossos-öljyä - se on mieto, ei happoinen tai pistävä,  mukavasti oliivin makuinen ja sitä saa Prismoista ja monesta muusta tavallisesta ruokakaupasta. Myös ihan Borgesin Extra Virgin toimii - sitähän saa käytännössä joka kaupasta. Muissa kuin neitsytöljyissä yleensä on liian vähän makua että siitä tarttuisi perunaan oikein mitään, ja toisaalta kovin happoiset ja vahvan makuiset öljylaadut maistuvat ärsyttävän pistävästi perunoista läpi.


Oliiviöljyperunat 

2 hengen annos

  • 2-3 isoa yleisperunaa
  • suolaa
  • kuivattua oreganoa
  • hyvää oliiviöljyä paistamiseen

Kuori ja leikkaa peruna ohuiksi muutaman millin viipaleiksi. 

Kuumenna reilusti öljyä (ainakin puolet viipaleista pitäisi jäädä öljyn alle) pinnoitetussa paistinpannussa kunnolla kuumaksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun öljyyn laitetun perunan ympärille muodostuu tirisevien kuplien rengas. 

Lisää kuumaan öljyyn perunoista niin paljon kuin pannulle yhteen kerrokseen mahtuu. Näitä ei voi laittaa päällekkäin, koska jokaisen viipaleen olisi tarkoitus saada kuumuutta pannun pinnasta niin että ruskistuu. Parin minuutin päästä käännä joku perunoista, ja katso onko ruskistunut. Jos on, niin käännä perunat. Jos ei, odota minuutin ja kokeile uudestaan. Kun perunat ovat sopivan kullanruskeita, käännä ne ja paista myös toiselta puolelta ruskehtaviksi. (Jos perunaviipaleet on keskenään eri paksuisia, niin ohuemmat paistuvat nopeammin. Tällöin voi kääntää ohuita ensin ja ottaa myös ne pois paistosta ennen paksumpia.)

Ota perunat pannulta tarjoiluastiaan, ja ripottele niille suolaa ja kuivattua oreganoa. Jos kaikki perunaviipaleet eivät mahtuneet pannulle kerralla, paista loput samoin kuin ensimmäinen erä ja lisää tarjoiluastiaan suolalla ja oreganolla maustaen.

Oliiviöljyperunat osana ateriaa, jossa myös salaattia (tomaatti, kurkku, sipuli, valkosipuli, persilja, leipäkuutiot), oliiveja, pepperoneja sekä saganaki-tyyliin paistettua pecorino romano -juustoa


Tatiana

Chilipäinen vegeruokabloggaaja

1 kommentti: