Perinteinen italialaistyylinen pizza, jonka salaisuus on kypsentämättömän kastikkeen mausteissa. Valmistauduin pizzaperjantaihin tekemällä taikinan jo eilen, ja laittamalla sen kylmäkohoamaan liinan alle jääkaappiin. Se parantaa makua, mutta ei ole mitenkään välttämätöntä toki. Jotenkin sitä vaan ei perjantaina halua alkaa vaivaamaan ja leipomaan - kivampi kun taikina on valmis kun tulee töistä! Ohje vaikuttaa pitkältä ja monimutkaiselta, mutta on lopulta aika yksinkertainen.
Tarvitset kahteen pizzaan: Jauhoja (300 g valmiita pizzajauhoja tai hiivaleipäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja+durumjauhoja); tuore- tai kuivahiivaa, suolaa, hyvää oliiviöljyä, 125 g mozzarellaa (puhvelinmaitomozzarella on parasta, mutta pääasia on että käyttää nesteessä olevaa laatua, ei kuivaa ja kumimaista); 250g hyvää tomaattimurskaa, tuoretta basilikaa, sokeria, cayennepippuria, valkosipulin kynnen.
![]() |
Pizzatarvikkeita |
Pizza Magherita, 2 isoa ohuehkopohjaista pizzaa
Työjärjestys:
(Ota jääkaappikylmät ainekset lämpiämään tunti ennen aiottua paistamista)
- Tee taikina ja jätä kohoamaan
- Tee taikinan kohotessa tomaattikastike
- Laita uuni lämpenemään maksimilämpötilaan kun noin puoli tuntia kohoamisaikaa jäljellä
- Kokoa ensimmäinen pizza kun uuni valmis, toinen toisen kypsymisen aikana
Taikinan teko:
Helpoin tapa: Kaupoissa on myynnissä Myllyn Paras Pizzajauhoja, joihin täytyy lisätä vain kuivahiiva ja vesi. Nämä ovat ihan ok, ne ovat melko durumpainotteinen durumjauho-perusvehnäjauhosekoitus, joilla tulee hyvin rapea (omaan makuuni tosin hieman liiankin) pizzapohja. Tätä tapaa noudatettaessa osta kuivahiivaa ja noita jauhoja ja toimi pakkauksen ohjeen mukaan!
Oma vakio-pizzapohjaohjeeni (esivalmistelut noin 15 min, nostatusaika tunti):
- 15 g tuoretta hiivaa tai vastaavasti kuivahiivaa (tuorehiiva parempi nopeaan kohotukseen, kuivahiiva kylmäkohotukseen jääkaapissa)
- n. 2,5 dl lämmintä vettä
- noin 300 g jauhoja (50% durum ja 50% hiivaleipäjauhot, tai pelkkä hiivaleipäjauhokin käy)
- 1/3 tl suolaa
- 1 rkl ekstaneitsyt-oliiviöljyä
(Jos on yleiskone jossa vaivauskoukku, kannattaa koko satsi tehdä suoraan sen kulhoon. Sitkon saa parhaiten ja helpoiten yleiskoneella. Mutta onnistuu käsinkin.)
Laita kulhoon 1,2 dl vettä (tuorehiivalle kädenlämpöinen, kuivahiivalle hieman lämpimämpi vesi) ja lisää siihen hiiva. Sekoita hiiva veteen.
Lisää öljy, suola ja jauhot, sekä vettä sen verran, että taikinasta tulee sopivan käsiteltävää: hieman valuvaa, mutta ei toivottoman tahmaisen löysää. Jos käytät yleiskonetta, pidä vaivaustoimintoa pienellä jauhoa lisätessäsi. Muuten sekoita käsin tai lastalla.
Vaivaamisvaihe yleiskoneella: Anna koneen vaivata vähintään 5 minuuttia, kunnes taikina on vähän kumimainen pallo joka pyrkii takertumaan vaivauspään ympärille, eikä enää tahmaudu reunoihin kovasti. Jos taikina on liian löysää, lisää jauhoa, jos liian jämäkkää, vettä.
Vaivaamisvaihe käsin: Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa taikinaa 8-10 minuuttia kunnes on kimmoisaa eikä kovin tarttuvaa. Lisää tarvittaessa jauhoa tai vettä jos koostumus on hankala, mutta älä heti alussa lisää jauhoa sen takia jos taikina vähän tarttuu sormiin tai pöytään - vaivaaminen usein auttaa ongelmaan. Jos ei hetken vaivaamalla parane, lisää jauhoa.
Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon ja peitä liinalla. Jos kylmäkohotat, laita jääkaappiin kangasliinan alle 12-24 tunniksi. Jos normaali kohotus, jätä huoneenlämpöön liinan alle tunniksi.
Maustettu tomaattikastike
- 250 g hyvää tomaattimurskaa, esim. Mutti
- reilusti tuoreita basilikanlehtiä, esim. noin 20 kpl tai pieni kourallinen
- vajaa 1 tl suolaa
- vajaa 1 tl sokeria
- 1 rkl hyvää oliiviöljyä
- valkosipulin kynsi, pilko muutamaan osaan ennen sekoittamista
- 1/4-1/2 tl cayennenpippuria
Laita kaikki ainekset astiaan ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Ei tarvitse sekoittaa täysin sileäksi. Jos kastiketta jää, se säilyy jääkaapissa viikon.
![]() |
Pizzanpaistoalusta |
Pizzojen kokoaminen (tee vasta kun uuni kuuma):
Ensin pohja. Jos käytät pizzanpaistovuokaa, rasvaa se ja painele ja levitä taikina käsin vuokaan (ohjeesta tulee 2 vuoallista). Pizzakiven tai pellin käyttäjä voi tehdä pizzansa vaikka jauhotetulla leivinpaperilla. Pizzan voi joko painella ja levitellä sormin kokoonsa ja muotoonsa, tai kaulia. Kauliminen latistaa vähän reunoja, mutta voi olla ainoa vaihtoehto jos taikinasta on tullut vähän jäykempää kuin piti. Itse tykkään painella taikinan paistoalustaan sormin.
Kun pohja on valmis, laitetaan sen päälle tomaattikastiketta. Sitä ei kannata laittaa valtavan paljon, jotta suurin osa kastikkeesta imeytyisi taikinaan eikä jäisi irtonaiseksi nesteeksi pizzan päälle: ohut tasainen kerros riittää. Tämän jälkeen revitään mozzarella pieniksi paloiksi ja laitetaan tasaisesti pizzojen päälle. Yksi 125 g pallo tosiaan riittää kahteen isoon pizzaan. Varsinkin puhvelimozzarellaa käytettäessä isompi määrä tai liian suuret palat voivat jopa vetistää pizzan pilalle, mutta muutenkin ainakin minusta kohtuullinen määrä tasaisesti levitettynä on parasta, ettei juuston maku hallitse liikaa.
Lopuksi ohuena norona, juuri ennen uuniin laittamista, vähän oliiviöljyä päälle. Toisen pizzan voi koota sillä aikaa kun toinen paistuu.
Pizzan paistaminen
Pääasia on, että pizzan on saatava kuumuutta myös alustaansa heti, ja tämä ei toteudu jos lyö pizzan kylmällä pellillä uuniin - pelti kestää kauan kuumeta.
Jos sinulla on pizzakivi tai ohuesta metallista tehty reiällinen pizzanpaistoalusta (itse käytän näitä, maksoi muistaakseni alle kympin kappale Stockmannilla), käytä sitä. Jos ei ole, niin hyvä tulos onnistuu seuraavasti: laita uunin pohjalle ylösalaisin matalareunainen uunipelti. Poista mahdollisesti uunin keskellä oleva ritilätaso. Tee pizza jauhotetulle leivinpaperille, ja uunin kuumettua liu'uta pizza leivinpapereineen uunin pohjalla olevalle pellille käyttäen apuna mitä tahansa tasomaista esinettä esim. iso kirja, tarjotin tms. Pizza on helppo poistaa uunista vetämällä se leivinpaperin reunasta uunin luukun päälle ja siitä vaikka suoraan lautaselle.
Uuni kannattaa kuumentaa niin kuumaksi kuin saa, esim. omassa uunissa 300 astetta. Kotiuunissa paistaminen kestää yleensä 4-8 minuuttia. Seuraa välillä: kastikkeen pitäisi imeytyä taikinaan ja reunojen tummua hieman. Jos uuni lämmittää epätasaisesti, ja osa reunoista on tummia, osa raa'an näköisiä, käännä pizzaa vähän kesken paiston.
Viimeistely:
Kun pizza on otettu uunista, sen päälle laitetaan tuoreita basilikanlehtiä koristeeksi.
![]() |
Lehmänmaitomozzarellainen versio: juusto on kuivempaa, joten se on imeytynyt yläkuvan puhvelimozzarellapizzaa enemmän näkymättömiin kastikkeen ja taikinan sekaan |
Kyllä olet taitava tekijä. Ruokahalua herättävää katsottavaa kaikissa kuvissa.
VastaaPoistaMozzarellanlehtiä, hah:)
Huh, kylläpä perfektionistia ahdistaa moinen ajatus- ja kirjoitusvirhe :\ Lieneekö jo dementia iskemässä. Korjasin pois, mutta kommentti jääköön todisteeksi mokastani ;)
Poista