Syön yleensä arkisin töissä tukevan lounaan jälkiruokineen, joten päivälliseksi useimmiten riittää salaatti tai keitto leivän kanssa. Kovilla pakkasilla kuten tänään kylmän salaatin syöminen pääruoaksi tuntuisi hieman ankealta (ja useamman ruokalajin tekeminen taas turhauttavalta), joten tein lämpimän salaatin. Hyvän vaalean leivän ja viinilasillisen kanssa ateria oli oikein hyvä nopeudestaan ja helppoudestaan huolimatta.
Ruoka valmistuu uunin lämpeämiseen kuluvassa ajassa + 10 minuuttia uunissa. Jos tekee vain yhden annoksen, voi olla kätevämpää kypsentää kasvikset pannulla. Tällöin öljyistä kastiketta kannattaa laittaa huomattavasti vähemmän.
Pitääkö munakoisot sitten itkettää? Riippuu omasta mausta. Minä itse asiassa tykkään pienestä kitkeryydestä, joten en koskaan itketä, vaan olen samaa koulukuntaa kuin ystäväni entinen italialainen miesystävä, joka sanoi että tomaattien kalttaaminen ja munakoisojen itkettäminen on ranskalaisten ja muiden hihhuleiden hommaa. Mutta jos olet herkkä kitkerille mauille ja et pidä niistä, voit itkettää munakoisot linkin ohjeen mukaan. Se lisää puoli tuntia valmistusaikaan.
Lämmin munakoiso-halloumi-tomaattisalaatti
Pääruoka-annos 2:lle, alkuruoka-annos 4:lle
- 1 keskikokoinen munakoiso
- 200 g paketti halloumijuustoa
- 4 tomaattia
- 4 tl hyvää oliiviöljyä
- 2 tl sitruunamehua
- 1 tl (juoksevaa) hunajaa
- suolaa (älä laita paljoa, halloumi on suolaista)
- mustapippuria
- tuoretta basilikaa ja/tai minttua
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Viipaloi munakoisosta 16 noin puolen sentin paksuista viipaletta. Viipaloi tomaatit, jokainen neljään osaan. Viipaloi halloumi 16:ksi ohueksi viipaleeksi (helpoiten onnistuu niin että ensin katkaisee juuston kahtia pitkän sivun keskeltä, ja sitten viipaloi puolikkaat toiseen suuntaan). Asettele viipaloidut ainekset pellille leivinpaperille. Jos ei mahdu yhdelle pellille, laita munakoisot ylemmälle ja muut alimmalle. Kun uuni on kuumennut, laita uuniin ja paista noin 10 minuuttia. Sekoita paistoaikana kastike: laita oliiviöljy, sitruunamehu, hunaja, suola ja mustapippuri astiaan ja sekoita hyvin.
Laita lautasille vuorotellen limittäin munakoisoviipale, tomaattiviipale ja halloumiviipale, 8 kutakin per lautanen. Kaada päälle salaatinkastike (määrä oman maun mukaan), ja revi päälle tuoretta basilikaa tai minttua tai molempia (kuvassa molempia). Lautaselle jäävä hunajaöljy on myös hyvää leivän kastamiseen.
Yleensä kammoan kaikkea, missä on munakoisoa, mutta tämähän oli jopa hyvää. Kiitos reseptivinkistä!
VastaaPoistaKiva että maistui :)
PoistaItselläni on tällä hetkellä taistelu ruusukaaleja vastaan - osasin syödä niitä tiettyjen rasvaisten liharuokien kanssa, mutta en ole vielä keksinyt millä ne maistuisivat lihattomana versiona oikeasti hyvältä. Kokeilut jatkuu...
Söin tätä ensimmäistä kertaa juuri äsken. Oli hyvää ja yllättävän täyttävää. Kaikenkaikkiaan hyvinkin muistamisen arvoinen resepti. :)
VastaaPoistaJos ruusukaaleista saat taiottua aikaan jonkun hyvän reseptin, niin se on kyllä aikamoinen saavutus. Minä kun en ole oikein koskaan tykännyt niistä minkään kanssa. Tosin ei niitä kovin usein Suomessa missään tyrkytetäkään, niin että ei kyllä ole tuottanut ongelmia.
Tuossa on kyllä tosiaan täyttävyyttä ihan hyvin varsinkin jos syö vielä leivän kanssa, kun juustosta saa proteiinia ja rasvaa, kastikkeesta rasvaa ja sitten jos leivästä vielä hiilareita.
PoistaItse syön usein juuri aika täyttäviä salaatteja jotka käy yksikseenkin ateriaksi, kun harvoin ainakaan arkisin viitsin tehdä erikseen salaattia ja sitten pääruokaa. Joko pääruoassa on niin paljon kasviksia ettei salaattia kaivata tai sitten salaatti on pääruoka.