Vähän kuin hernekeitto, mutta mausteinen versio. Eikä tarvitse muuta kuin vähän pilkkoa sipuleita, maustaa, huuhdella linssit ja keittää 10 minuuttia (olettaen että käytät kuorittuja linssejä - jos käytät muita, katso keittoaika linssien pakkauksesta).
Jos haluaa tehdä luxusversion, niin kasvisliemen voi tehdä itse. Tähän sopii esim. selleristä, porkkanasta, sipulista ja persiljasta tehty liemi. Aineksia keitetään suolattomassa vedessä puolisen tuntia, ja siivilöidään liemi. Liemen teko toki tekee ruoasta vähemmän nopean, ja arkikäyttöön hyvä liemivalmiste (esim. Knorr Fond "du Chef" kasvisliemivalmiste) on ihan riittävän hyvä.
Nopea mausteinen linssikeitto
2 hengen annos
- 0, 85 l kasvislientä tai vettä + kasvisliemivalmistetta
- 225 g punaisia linssejä (kuorittuja 10 min. keittoajallisia)
- 2 sipulia, hienonnettuna
- 3 valkosipulin kynttä, ohuina viipaleina
- 2 rkl oliiviöljyä
- 0,5 rkl jeeraa eli juustokuminaa
- 1/2 tl kanelia
- 0,5 tl cayennepippuria (itse laitan tämän lisäksi vielä usein yhden tuoreen chilin)
- suolaa
- puolen sitruunan mehu + sitruunalohkoja koristeeksi
- ruukku tuoretta korianteria silputtuna (jos ei ole, korvaa jauheella)
Kuumenna öljy kattilassa. Laita siihen hienonnettu sipuli ja valkosipuli sekä kuivatut mausteet (jeera, cayenne, kaneli, myös tuore chili jos käytät). Kuullota sekoitellen noin 3 minuuttia.
Lisää kattilaan kasvisliemi tai vesi + liemikuutio sekä hyvin huuhdotut linssit. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen 10 min tai paketissa mainittu linssien kypsymisaika. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
Soseuta keitto sauvasekoittimella jos haluat tasaisen keiton. Sekoita keittoon juuri ennen tarjoilua puolen sitruunan mehu ja silputtu korianteri. Koristele sitruunalohkolla ja korianterinlehdillä.
Pystyykö linsseistä tehdä kirkasliemisiä keittoja? Minä en oikein tykkää sosekeitoista taikka tuollaisista mössöistä. Laitoin työpaikan keittiöönkin palautetta, että miksi aina siellä kevyemmällä linjalla pitää olla sosekeittoja. Tiedän että johtuu osittain siitä, että se on tuotteliaampaa sotkea kaikki veteen mössöksi. Ja näyttää täyteläisemmältä. Ne ei vaan uppoa minuun.
VastaaPoistaAinakin voi jättää soseuttamatta - tuo kuvan keitto on soseutettu. Mutta kyllä varsinkin punainen linssi aina jonkin verran kypsyessään hajoaa ja antaa liemeen makua ja väriä, eli kirkkaana liemi ei pysy.
PoistaVihreät linssit pysyvät hieman paremmin koossa, varsinkin de Puy- tai belugalinssit, ja sen takia niitä käytetään paljon esim. salaateissa, ja niitä voisi kokeilla ei-sosemaiseen keittoonkin. Itse en ole koskaan kokeillut, koska minulle jotenkin linssikeiton ominaisuus on olla sellaista hernerokkamaisen paksua mössöä. Valkoisista pavuista tai kidneypavuista tulee kyllä tehtyä kirkasliemisiäkin keittoja.