Pages

Falafelit




Falafelien tekeminen ei päinvastaisista luuloista huolimatta ole vaikeaa. Siinä on vaan pari niksiä, joista tärkein on: älä keitä kikherneitä, äläkä käytä keitettyjä tölkkipapuja. Sen sijaan kuivatut kikherneet liotetaan 12 tuntia, ja sen jälkeen valmistetaan falafeleiksi ilman kypsennystä. Keitettyjen papujen tai kikherneiden käyttö johtaa siihen, että falafelit  hajoavat uppopaistettaessa, ellei sitten lisää perinteiseen falafeliin kuulumattomia aineita kuten vehnäjauhoja tai kananmunia.

Tässä postauksessa kuvitettu ohje falafelien tekemisestä. Annos on reilu, mutta sekä maustettua falafeltaikinaa, että valmiita pullia voi myös pakastaa. Itse usein pakastan valmiita pullia, koska uppopaistamishommiin ei tule kovin usein ryhdyttyä, ja ilman sitä (esim. uunissa valmistettuna) falafelit on makuuni turhan kuivikkaita.

Falafelit (4  hengen annos)


  • 350 g kikherneitä 
  • 1 sipuli
  • 5 valkosipulin kynttä
  • iso nippu/ruukku tuoretta korianteria
  • iso nippu/ruukku (lehti)persiljaa (se kurttulehtinen ei maistu oikein miltään)
  • 1/2-1 tl cayennepippuria
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl jeeraa (l. juustokuminaa, l. roomankuminaa)
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl ruokasoodaa (tekee falafelit kuohkeammiksi)
  • 1/2 dl vettä
  • 1 l auringonkukkaöljyä uppopaistamiseen (tai muuta kuumaa kestävää, neutraalin makuista öljyä)
  • (seesaminsiemeniä pintaan  haluttaessa)
Herneiden liotus ennen valmistusta:
Kikherneet laitetaan 12 tunniksi likoamaan kylmään veteen. 

Valmistus:

1. Huuhtele liotetut kikherneet. Valuta erittäin hyvin vesi pois kikherneistä, koska liika neste tekee falafeltaikinasta liian vellimäistä mönjää, josta tehdyt pullat eivät pysy kasassa.

2. Hienonna kikherneet sauva- tai tehosekoittimella (täytyy olla melko hyvä laite että pystyy tähän - minulta kerran kärähti halpa sauvasekoitin hommassa...). Lisää muut aineet paitsi vesi ja sooda (ne lisätään vasta juuri ennen pyöryköiksi muotoilua). Sipuli ja valkosipuli ja yrtit kannattaa vähän pieniä ennen astiaan laittamista, varsinkin jos on vain sauvasekoitin joka ei välttämättä kovin täydellisesti pilko ja sekoita aineksia. Pyöritä tasaiseksi taikinaksi teho- tai sauvasekoittimella.
Vaihe 2, kikherneiden hienonnus.
.
3. Anna taikinan levätä noin 20 minuuttia.
4. Laita öljy kuumenemaan levylle teräskattilaan tai muuhun kuuman kestävään astiaan. Kansi kannattaa olla varalla lähellä siltä varalta jos öljy syttyisi palamaan. Sillä aikaa kun öljy kuumenee, voi tehdä pyöryköiden muotoilun.
5. Lisää taikinaan 1 tl soodaa sekoitettuna puoleen desiin vettä. Pyörittele käsin sisään taikinaan. Muotoile taikinasta maun mukaan palloja tai hieman littanoita pihvejä. (Jos kävi niin että taikina on niin löysää velliä ettei siitä saa muotoiltua mitään, lisää vehnäjauhoa. Jos pyörykät pysyvät muodossa ennen paistoa, pysyvät ne paistettaessakin.) Itse tykkään tehdä noin golfpallon kokoisia pyöreitä falafeleja. Jos haluaa rapeamman ja paksumman pinnan, voi falafelit vielä lopuksi pyöritellä seesaminsiemenissä.

Paistamattomia pyöryköitä leikkuulaudalla.
6. Öljyn lämpöä voi testata vaikka leipäpalalla. Kun leipäpalan ympärille muodostuu öljyyn laitettaessa pieniä kuplia, ja se minuutissa hieman ruskistuu, öljy on sopivan lämmintä. Lisää tässä vaiheessa pyörykät öljyyn. Niiden pitäisi upota siihen kokonaan. Pyöryköitä kannattaa välillä hieman käännellä, koska joskus ne ruskistuvat kattilan pohjan puolelta nopeammin. Anna uppopaistua 5 minuuttia (Itse usein paiston aikana vaihtelen hellan levyn lämpöä nelosen ja vitosen välillä sen mukaan miten vahvasti öljy kuplii ja kiehuu). Nosta talouspaperille valumaan ja laita uusi satsi paistumaan, jos valmistat koko annoksen kerralla etkä esim. pakasta taikinaa.

Juuri uppopaistosta otettuja falafeleja. 

Tarjoaminen

Perinteinen tapa on syödä falafelpullia pitaleivän sisällä, tomaatin, lehtisalaatin, punasipulin ja hummuksen tai tahinin kanssa. 

Mutta sopivat kasvispulliksi melkein mihin vaan, esim. kuten yläkuvassa tämänpäiväisessä vähän kebabpaikkojen falafel riisillä -annoksen tyylisessä sovelluksessa. Siinä on basmatiriisiä, falafeleja, pepperoni-chilejä, punasipulia, viinisuolaheinää, fetakuutioita, mustia oliiveja, tomaattia ja kurkkua. Lisäsin vielä tulista punaista kebab-tyyppistä kastiketta, mutta kuvan otin ennen sen lisäämistä, koska punaiset roiskeet valkoisella riisillä ei ole niin kovin kauniita;)

Tatiana

Chilipäinen vegeruokabloggaaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti